Sinds 2019 schrijf ik voor de Chinese krant Asian News. Op mijn eigen pagina 101voor010 laat ik ook The yellow heart steeds weer terugkomen, dan wel in het Nederlands. Asian News verschijnt driewekelijks en is gratis te verkrijgen bij Chinese supermarkten en Chinese restaurants in de grote steden.
Deli Tasty
Het was alweer jaren geleden dat ik bij Deli Tasty ben geweest. Toen het restaurant net open was, jaren geleden, kwam ik daar bijna wekelijks. Het was er lekker en de sfeer was heel huiselijk. De eigenaar maakte ook een praatje met je. En zo kwam ik erachter dat de naam Deli niet alleen betekende dat je er lekker kon eten, maar ook dat het een samentrekking was van de namen van zijn dochters: Demi en Lisa. Een trotse vader én goede gastheer, wiens vrouw in de keuken in de Pho (soep) stond te roeren. Nu was ik er dus al een hele tijd niet meer geweest en ik ontdekte dat de hele uitstraling van het restaurant was veranderd. Er is een verdieping boven bijgekomen en er schijnt ook iets van ‘kelder’ te zijn. De eigenaar was nergens te verkennen, ik zag alleen een hippe jonge Engelsprekende Aziatische man die heel vlot alles opnam met zijn ipad. Het had een leuke sfeer, want ik voelde door de balken van verlaagde plafond opeens alsof ik weer in het ouderlijk huis was van mijn oma in China. Gelukkig is het eten niet veel veranderd. De Pho is nog steeds smakelijk, niet te zout en licht vettig, met mooie stukken verse dungesneden rundvlees. Heel misschien waren de kiploempia’s een beetje kleiner geworden? Ik ben vergeten hoe het vroeger was. Het was in elk geval zelfgemaakt, want ze hadden gelukkig niet de uiterlijk en de smaak van de loempia’s bij de kraampjes. De Banh Xeo, de pannenkoek met vulling van taugé en vlees (en garnalen), die was ook prima. Niet zo krokant als bij restaurant Pho, maar de vulling is zeker heel lekker. Heel simpel, natuurlijk en het vlees was goed op smaak. De zuurtjes van peen en komkommer erbij vind ik echt een toppertje. Ik hou van gezuurde groentjes. Qua prijs is er volgens mij ook niet veel veranderd. Kortom, heel betaalbaar en zeker het geld waard voor wat je krijgt. Mijn dochter die meeging smulde eveneens, dus we worden zeker weer vaste gasten. Ares: Meent 40
(Gegeten: oktober 2019)
—
Tensai
Op de plek waar Tensai Ramen zich heeft gevestigd hadden vele al geprobeerd daar een succesvolle restaurant neer te zetten. Ik hoorde keer op keer dat het eten niet goed was. De Koreaanse restaurant die hiervoor zat had ik niet eens geprobeerd. Het was alsof op die plek een vloek rustte. Maar Tensai scheen toch misschien iets anders van kwaliteit te zijn. Twee jonge mensen die uit liefde voor Ramen besloten om de kunst van Ramen maken zelf in Japan te gaan leren en het naar Rotterdam te brengen. Geen grote keten als Takumi of een oude Japanse Chef die in de keuken staat. Gewoon twee jonge ondernemers van Aziatisch afkomst die hun passie achterna gaan. Mooi, dan moet ik deze keer zeker eens gaan proberen. De kaart was klein, naast Ramen ook enkele andere kleine gerechten. In de restaurant achter glazen wanden zag ik inderdaad een machine staan, daar maken ze dus die verse ramen. En dat was te proberen. De noedels hadden inderdaad een heel andere bijt dan de gedroogde. Ik herinner me opeens de smaak van noedels in mijn geboortedorp in China. Daar maakte bijna iedereen noedels en werd het te drogen gehangen voor de deur. Ja die textuur proefde ik. En dat was voor het eerst in Nederland in een noedelrestaurant dat ik dat proefde. Verder vond ik het vlees heel lekker. Mals en zacht en erg smaakvol. Niet ‘het doen alsof’ het de Chinese Tsa Sieuw moest zijn, gewoon een paar lekker lapjes geroosterd vlees. Rest van de noedelsoep is vrij plain, geen fratsen. De soep die ik had was romig en van veel smaak (tien uur lang getrokken soep van varkensbouillon), maar het had voor mij iets minder zoutig kunnen zijn. Ik zat snel al vrij vol, maar verse noedels laat ik niet verspillen, dus er bleef alleen wat soep over in mijn kom. Mijn tafeldame die echt wel weet wat goed Chinees eten was vond het ook zeer smakelijk. Zij had de pittige soep en qua pittigheid zat het ook wel goed. Prijs kwaliteit verhouding goed. Zeker de moeite waard om een keer echte verse ramen uit te proberen. Adres: Schiedamsedijk 1
(Gegeten: juli 2019)
___
Catedak
Catedak… De Chinese naam van dit restaurant heeft als globale betekenis: paviljoen van het lekkere eten. Maar zoals de eigenaar het uitlegde, is de naam Catedak een samentrekking van catering en dak (van een huis). Kortom: lekker eten onder één dak. En lekker eten is het zeker. Catedak bestaat niet lang, het is zeker nog een onontdekte parel voor de echte liefhebbers van Chinees eten. Van het ECHTE Chinees eten dan wel. Catedak serveert geen babi pangang of loempia. De specialiteit is de hand getrokken noedels (Lamian), met de smaken uit Xi’an. Dit betekent soms dat de smaken sterk zijn, soms ook pittig. Het menu is klein, maar dat deert niet, want je komt hier echt voor de noedels. De keuken is open en je kan live zien hoe de noedels worden gemaakt. De eigenaar staat zelf bij de bestelbalie en staat je graag te woord. Heel geduldig en zeer beleefd.
Met het hele gezin en een vriendin kwamen we hier eten. Mijn kinderen zijn namelijk dol op noedels. Ik was benieuwd of zij Lamian zouden lusten. De gerechten zien er beetje rommelig uit, maar de bedoeling is dus dat je eerst de kom met noedels zelf husselt, voordat je het opeet. Voor de kinderen pakte ik de noedels zo gewoon mogelijk, want ze zitten nog in de fase dat ze geen stukken groente en vlees willen bij hun noedels. Eenmaal aan het eten, raakten hun borden ook snel leeg. Ook zij vonden de noedels dus prima smaken. De noedels leken wel oneindig. Ze zijn zo lang dat je maar blijft pakken, alsof 1 kom uit 1 streng noedels bestaat. Met de hand getrokken en goed gekookt. Je kunt de noedels natuurlijk breken met je stokjes of doorbijten. Het is wel een lach waard.
De structuur en de smaken zijn heel goed. Heel authentiek zoals je het in China eet. En dat is ook precies waar de eigenaar naar streeft: zijn liefde voor het eten uit zijn streek overbrengen naar de gasten. Ook de Chinese burger is het proberen waard. Heel machtig, dus delen met meerdere personen is aan te raden. Anders krijg je je kom noedels niet meer op. Een van de gerechten die mij direct terugbracht naar mijn jeugd was de sweet rice cake, het enige dessert op de kaart. Ik herkende direct de smaak van mijn jonge jaren: de eight treasure sticky rice, een lekkernij die mijn moeder vroeger weleens klaarmaakte (opwarmde) en waar wij als kinderen altijd vochten om het grootste deel. Jaren zocht ik alle Chinese supermarkten af naar dit gerecht, maar ik heb het nooit gevonden, ook niet in een restaurant. Voor mij was het daarom zo onverwacht dat ze dit dessert op het menu hebben staan, ook al zitten er geen 8 verschillende ‘schatten’ in; Het smaakt bijna zoals ik het me kan herinneren.
Ook opvallend op het menu zijn de vele theesoorten die je kunt bestellen. Dit duidt voor mij al aan dat ze thee hoog in het vaandel hebben staan. De eigenaar vertelde dat hij zelf de thee in China inkoopt. Kwaliteit is belangrijk en dat proef je. De geur van de jasmijn komt je al tegemoet als de pot op de tafel wordt gezet. En na meerdere malen bijvullen met heet water, blijft de thee goed smaken. Neem dus vooral ook thee bij je noedels. Verder kan ik alleen zeggen dat de prijzen heel vriendelijk zijn, dat het interieur heel schoon en netjes is en de zitplaatsen lekker ruim zijn. De eigenaar streeft ook naar kunst als onderdeel van zijn concept. Hierover kan ik zeggen dat dat misschien nog iets beter aangepakt kan worden. Al met al, Catedak is het proberen waard, zeker voor foodies en liefhebbers van noedels of van Chinees eten in het algemeen. Adres: Oostplein 113
(Gegeten: augustus 2019)
Super Crepe
In een heel klein pandje, bijna weggedrukt door de winkels ernaast, staat Super crepe. Als je niet goed oplet loop je er zo voorbij. Opvallend is het niet. En als je binnenkomt is het ook vrij somber aangekleed. Het is er smal en heel functioneel ingericht. Echt een fastfood eethuis zoals je misschien in Azie wel veel van zie. Alleen deze is in Chinatown Rotterdam te vinden. Ik had het al een tijdje van gehoord. Van vrienden die ook foodies zijn. Dat ik er echt eens heen moet, ook omdat het maar 3 minuten van Space101 vandaan is. Maar ik had steeds mijn bedenkingen, ik ben gewoon niet superdol op pannenkoeken. Maar o wat vergiste ik me. Het heet wel Super crepe, maar dat is heus niet het enige wat ze serveren. Ja, die pannenkoek, o nee, crepe zijn bijzonder en nog nooit eerder gegeten. Gemaakt van vooral ei eigenlijk. Heel goedgevuld en een portie is zeker genoeg voor een goede lunch maaltijd. Maar ik ben grote eter en ik nam een vriendin mee dus we bestelden ook twee gestoomde broodjes, een koude noodle gerecht en een dumplingsoep. Echt die gestoomde broodjes, die namen me gelijk terug naar mijn kindertijd in het Chinese dorp waar ik geboren ben. En de dumplingsoep met die dunne sliertjes zeewier en die gedroogde platte garnaaltjes, die hadden zo gemaakt kunnen zijn door mijn oma. Ik was gewoon verbaasd dat er mensen waren die dit echt op de menu hebben gezet. Echt werkelijk zo tof. Ik had opeens zoveel heimwee naar mijn oma…….snik. alleen dat servies al die ze gebruiken, I WANT!
Zeker weten dat ik daar weer ga lunchen. En, lieve mensen die het runnen, een jonge dame en een oudere dame die zo je tante kan zijn. En verder kan je bij hun met Alipay of Wechat betalen! Had ik echt nog nooit gezien, maar dan weet je dus dat hier ECHTE Chinezen komen eten. Adres: West Kruiskade 55A
(Gegeten: juli 2019)
Meet Noodle
De naam zegt het al: noedels slurpen. Toch was ik verrast toen het bleek dat Meet Noodle eigenlijk een Sichuanees restaurant is. Veel gerechten komen in elk geval uit die streek. Volgens de serveerster komt de chef zelf niet uit Sichuan maar uit Hunan. In Hunan eten ze ook veel van die beroemde Sichuanese bloemenpepers.
Ik bezocht Meet Noodle samen met mijn zusje, die eigenlijk niet zo goed tegen pittig eten kan. De kaart is klein, dus de keuze is snel gemaakt. We bestelden een noedel-gerecht, een wonton-gerecht en ieder een gehaktbal. Verrassend was dat zowel de wontons als de noedels in twee delen werden geserveerd. De soep van de wontons werd apart in een kom geserveerd, waardoor de wontons als pasteitjes in een laagje pepersaus leken te drijven. Watertandend zag het eruit. Ook de noedels werden los geserveerd van de kip. De kip leek te zwemmen in een bad van pepers. Mijn zusje vreesde dat het enorm pittig zou zijn, maar ik herkende er geen Sichuanpepers in en het smaakte eigenlijk juist heel zacht. Deze peper waren dus niet van het hete soort, maar behoorden meer tot de paprikasmaak. Heerlijk was de bouillon, hoewel ik je niet zou aanraden om de bouillon zo op te drinken zonder de noedels. Dan zou het te zoutig zijn. De gehaktbal was op zich niet bijzonder, maar wel smakelijk.
De noedels hadden de juiste bite, verfrissend met die gezuurde komkommerplakjes erbij. De wontons gingen erin als……wontons. Ze waren lekker, heel vlezig en de rode pepersaus waarin ze in lagen, smaakte echt goed. De soep van de wontons hebben we daarom laten staan. De wontons hadden geen soep meer nodig. De vrees van mijn niet-pittig-etende zusje was onnodig, zij kon alles gewoon eten. Over de sfeer van het restaurant valt niet veel te zeggen. Het is een klein, net restaurantje zonder enige pretenties en zonder de bedoeling om zich anders voor te doen dan een simpel huiselijk eethuis. Het is schoon en netjes en het eten wordt mooi en zorgvuldig gepresenteerd. En, niet onbelangrijk, het is zeer betaalbaar. Ik ga zeker weer terug om andere gerechten te proeven. Adres: Pannekoekstraat 97A
(Gegeten: mei 2019)
Little Asia
Ik kan heel kort zijn over dit kleine restaurant: LEKKER! Ze hebben naar mijn weten als enige restaurant de Singapore krab (of kreeft) op de menukaart staan. Ik ben zelf nog nooit in Singapore geweest, maar van mensen die er wel zijn geweest heb ik begrepen dat de Singapore krab van Little Asia echt wel heel lekker is. Dat kan ook niet anders aangezien de chef en de eigenaar van Little Asia zelf Maleisisch Chinees is. Zijn vrouw bestiert het restaurant en ik haar nog van de tijd dat ze werkte bij restaurant Tai Wu. Restaurant Little Asia is klein maar heel knus. Er zijn slechts zeven tafels en ze zijn alleen open voor diner. Als je niet reserveert loop je de kans dat je weer hongerig naar huis moet. Naast de Singapore krab is ook hun ‘kipsalade’ een favoriet. Je noemt het weliswaar ‘salade’ maar het is geen salade zoals wij die kennen. Vleeseters zoals ik zullen verrukt zijn van de hoeveelheid kip in het lekkere mengsel. Dit gerecht is erg bewerkelijk, dat kan iedere thuiskok beamen.
Tip: bij reservering alvast doorgeven als je de krab (of kipsalade) wilt bestellen want anders loop je het risico dat het op is! Volgens de eigenaresse is de Singapore krab zo populair dat er wel honderd per week over de toonbank gaan. Adres: Kleiweg 87A
(Gegeten: april 2019)